Skip links

Royal Tokaji

TOKAJI, HUNGARY

Royal Tokaji
TOKAJI, HUNGARY

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
1990

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ
Mád, Tokaji, Hungary

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ / ΣΤΥΛ
> Ξηρά Furmint με πολύ υψηλές οξύτητες και μερική ή ολική ζύμωση σε Ουγγρικά δρύινα βαρέλια
> Late Harvest γλυκά επιδόρπια όψιμου τρύγου με σταφύλια μερικώς προσβεβλημένα από το βοτρύτη
> Aszú γλυκά κρασιά, με αποκλειστική εκχύλιση αφυδατωμένων Aszú σταφυλιών από ευγενή σήψη
> Essencia: το σπάνιο, υπερ-αιωνόβιο σιρόπι που προκύπτει από την φυσική ροή των Aszú σταφυλιών

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Επιλογή της καλύτερης πρώτης ύλης από ιδιόκτητους First Growth και Great First Growth αμπελώνες, oινοποίηση single vineyard Aszú κρασιών αλλά και Essencia, όποτε αυτό είναι εφικτό, προβολή και ανάδειξη της μοναδικής ποικιλίας Furmint

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ
MÁD, TOKAJI, ΟΥΓΓΑΡΙΑ

> Mézes Mály (Great First Growth) – ιδιοκτησία σε 110 από τα 190 στρέμματα της κατάταξης
> Szt. Tamás, Nyulászó, Betsek (First Growth αμπελώνες) – ιδιοκτησία σε 570 από τα συνολικά 1.080 στρέμματα της κατάταξης
> Επιλεγμένοι συμβεβλημένοι αμπελώνες περιμετρικά του χωριού Mád

Μέσα στις χιλιετίες έχει μεταφερθεί μια μεγάλη ποικιλία εδαφών από πορώδες ρυόλιθο (ηφαιστειακό μαγματογενές πέτρωμα) από την Μεγάλη Πεδιάδα της Ουγγαρίας, τοποθετούμενη πάνω στα ηφαιστειακά υπεδάφη του Tokaji.

ΠΡΟΦΟΡΑ
Tokaji – Τοκάη
Furmint – Φουρμίντ
Hárslevelű – Χαρσλεβελού
Aszú – Ασού
Puttonyos – Πουτόνηος
Essencia – Εσένσια
Szt. Tamás – Σεντ Ταμάς
Mézes Mály – Μέζες Μάλι
Nyulászó – Νιου-λάσο

Η Royal Tokaji Wine Company ιδρύθηκε το 1990 στην καρδιά του Tokaji της Ουγγαρίας από τον διεθνούς φήμης Άγγλο οινογράφο Hugh Johnson, μαζί με τον επίσης οινογράφο Ben Howkins, τον Δανό οινοποιό Peter Vinding-Diers και με την σύμπραξη 60 αμπελοκαλλιεργητών στην περιοχή του Mád. Στόχος όλων των εμπλεκομένων ήταν η αναβίωση του θρυλικού Tokaji, του ανεπανάληπτου γλυκού κρασιού που παράγεται από σταφύλια που προσβάλλονται από ευγενή σήψη στα ηφαιστειακά εδάφη του Tokaji. Μια επαναστατική αναβίωση που συμπαρέσυρε ολόκληρη την περιοχή, βάζοντας ξανά το Tokaji στις λίστες των κορυφαίων εστιατορίων του Κόσμου. Οι συνιδρυτές του Royal Tokaji έτυχε να ήταν όλοι κάτοχοι σπουδαίων αμπελώνων γύρω από το Mád και κάπως έτσι σήμερα το Royal Tokaji κατέχει 1.080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, με τα 570 από αυτά να βρίσκονται στους First Growth αμπελώνες Szt. Tamás, Nyulászó, Betsek και στον έναν από τους δύο Great First Growth της περιοχής, με το όνομα Mézes Mály (110 από τα 190 στρέμματα).

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φτιάχνουν μυθικά κρασιά στο Tokaji εκμεταλλευόμενοι το σπάνιο φαινόμενο της ευγενούς σήψης που προκαλεί ο μήκυτας βοτρύτης, έναν αιώνα πριν η μέθοδος εφαρμοστεί στους αμπελώνες του Ρήνου της Γερμανίας και σχεδόν δύο αιώνες πριν το Sauternes στη Γαλλία.

Ο βορτύτης ευνοείται από τους υδάτινους όγκους των ποταμών Tisza και Bodrog, η συνάντηση των οποίων δημιουργεί συνθήκες υγρασίας και ομίχλης το πρωί, εναλλασσόμενη με ηλιόλουστα απογεύματα. Με την, όχι πάντα δεδομένη, προσβολή από βοτρύτη το ώριμο σταφύλι σταματά να αναπτύσσεται και ακολουθεί φυσική αφυδάτωση πάνω στο φυτό με αποτέλεσμα την φυσική συμπύκνωση σακχάρων, τρυγικών οξέων και αρωμάτων των σταφυλιών. Τα πλήρως αφυδατωμένα Aszu σταφύλια συλλέγονται ρώγα-ρώγα με διαδοχικά περάσματα από τον αμπελώνα, διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται ανάλογα με την υπομονή και τη διάθεση για ρίσκο κάθε παραγωγού. Σε μια χρονιά κατά την οποία συλλέχθηκαν αρκετά σταφύλια Aszú, μπορούν να παραχθούν τόσο τα θρυλικά Tokaji Aszú, όσο και το σπάνιο, πανάκριβο και πολύτιμο σιρόπι που ακούει στο όνομα Essencia, ενώ τα ξηρά Furmint είναι πάντα κομψά και αξιομνημόνευτα.

Γνωριμία με τον παραγωγό (video)

Γνωριμία με την μέθοδο παραγωγής των σπάνιων και μοναδικών κρασιών Aszú

Κρασιά

This website uses cookies to improve your web experience.