Skip links

Royal Tokaji

TOKAJI, HUNGARY

Royal Tokaji
Tokaji, Hungary

Η Royal Tokaji Wine Company ιδρύθηκε το 1990 στην καρδιά του Tokaji της Ουγγαρίας από τον διεθνούς φήμης Άγγλο οινογράφο Hugh Johnson, μαζί με τον επίσης οινογράφο Ben Howkins, τον Δανό οινοποιό Peter Vinding-Diers και με την σύμπραξη 60 αμπελοκαλλιεργητών στην περιοχή του Mád. Στόχος όλων των εμπλεκομένων ήταν η αναβίωση του θρυλικού Tokaji, του ανεπανάληπτου γλυκού κρασιού που παράγεται από σταφύλια που προσβάλλονται από ευγενή σήψη στα ηφαιστειακά εδάφη του Tokaji. Μια επαναστατική αναβίωση που συμπαρέσυρε ολόκληρη την περιοχή, βάζοντας ξανά το Tokaji στις λίστες των κορυφαίων εστιατορίων του Κόσμου. Το Royal Tokaji είναι το οινοποιείο της Ουγγαρίας με τη μεγαλύτερη διεθνή φήμη, βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή των κατηγοριών Most Popular, Best και Best Value του Wine-Searcher, έχει χαρακτηριστεί 4 φορές ένα από τα “Most Admired Drinks Brands in the World” από το Drinks International, έχει μπει 6 φορές στο “World’s Top 100 Wineries” του Wine & Spirits Magazine, ενώ τα κρασιά του συγκαταλέγονται συχνά σε λίστες όπως το Top-100 του James Suckling.

Royal Tokaji Wines

«Το Tokaji, όπως το γνώρισαν
οι πρόγονοί μας, επέστρεψε»

Hugh Johnson, 1990

Το Tokaji βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, στις νότιες πλαγιές των βουνών Zemplén και λίγο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Πεδιάδα της Ουγγαρίας. Η περιοχή απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σλοβακία και 70 χιλιόμετρα από τα Δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Οι αμπελώνες τοποθετούνται σε παρόμοιο γεωγραφικό πλάτος με αυτό του Chablis, γεγονός που δημιουργεί κλιματικές ομοιότητες: κρύο, ηπειρωτικό κλίμα με μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σταθερές και κάθε χρονιά είναι διαφορετική και απρόβλεπτη. Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι βελανιδιές πλεονάζουν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιοχή διατηρεί παράλληλα μια μεγάλη βιομηχανία παραγωγής δρύινων βαρελιών, εφάμιλης ποιότητας με αυτής του Chablis. Το Royal Tokaji ωριμάζει τα κρασιά του αποκλειστικά σε δρύινα Ουγγρικά βαρέλια, προσδίδοντας ένα ακόμα πιο έντονο τοπικό χαρακτήρα.

Πριν δέκα εκατομμύρια χρόνια σχεδόν ολόκληρη η σημερινή Ουγγαρία καλυπτόταν από νερό, την λεγόμενη Παννονική Θάλασσα. Πολυάριθμα, γιγάντια ενεργά ηφαίστεια εκτόξευαν υποθαλάσσια λάβα και ηφαιστειακή στάχτη, δημιουργώντας ένα ηφαιστειακό υπόστρωμα (Bedrock) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αναρίθμητες θερμές πηγές και τα πολυάριθμα ιαματικά λουτρά, διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ουγγαρίας, αποτελούν απόδειξη αυτής της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η παλιά θάλασσα έδωσε τη θέση της σε μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες της Ευρώπης, την Μεγάλη Πεδιάδα της Ουγγαρίας. Μέσα στις χιλιετίες έχει μεταφερθεί μια μεγάλη ποικιλία εδαφών από την Μεγάλη Πεδιάδα, τοποθετούμενη πάνω στα ηφαιστειακά υπεδάφη του Tokaji. Τα ανώτερα εδάφη αποτελούνται από πορώδες ρυόλιθο (ηφαιστειακό μαγματογενές πέτρωμα) άλλοτε κόκκινο (Szt. Tamás), άλλοτε κίτρινο/καφέ (Nyulászó) και άλλοτε λευκό (Betsek). Το τελευταίο χρησιμοποιείται επίσης για δόμηση, με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει και στο Λίγηρα της Γαλλίας. Ο σπουδαίος αμπελώνας Mézes Mály που θεωρείται Great First Growth έχει στην επιφάνειά του άμμο, άργιλο και αλλουβικά εδάφη, πάντα σε ηφαιστειακά υπεδάφη.

Furmint

Το 70% των αμπελώνων του Tokaji καλύπτονται από την μοναδική λευκή ποικιλία Furmint. Μια ποικιλία παγκόσμιας κλάσης που μόνο με το Riesling και το Chardonnay στις εκφράσεις του Chablis μπορεί να συγκριθεί. Μια ποικιλία δομής με χαρακτηριστικά υψηλή οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά νεύρο και φρεσκάδα και σχετικά ουδέτερης έκφρασης, ιδανική για να διηγηθεί την ιστορία του κάθε αμπελώνα στον οποίο καλλιεργείται. Υποδέχεται με χαρακτηριστική προσαρμοστικότητα τις οινοποιήσεις σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια, χαρίζοντας αντίστοιχα αυστηρές και λεμονάτες ή πλούσιες και πληθωρικές εκφράσεις. Το Furmint είναι επιπλέον μια πολυδυναμική ποικιλία που παράγει κρασιά αφρώδη, ήσυχα ξηρά και φυσικά γλυκά. Μεγάλη αρετή του Furmint με τα πυκνά τσαμπιά και τις λεπτές φλούδες του είναι η ευκολία με την οποία το σταφύλι προσβάλλεται από τον βοτρύτη, με επακόλουθο το μαγικό φαινόμενο της ευγενούς σήψης που αφήνει ένα αξιομνημόνευτο αποτύπωμα πολυπλοκότητας στα σταφύλια και αργότερα στα κρασιά.

Hárslevelű, Yellow Muscat

Στο Tokaji θα βρούμε το επίσης τοπικό Hárslevelű με τα μακρύτερα και πιο αραιά τσαμπιά, μια υψηλή σε σάκχαρα και μελένια ποικιλία αλλά και του Yellow Muscat που χαρίζει μπαχαρένιο και γλυκό χαρακτήρα στα χαρμάνια.

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φτιάχνουν μυθικά κρασιά στο Tokaji εκμεταλλευόμενοι το σπάνιο φαινόμενο της ευγενούς σήψης που προκαλεί ο μήκυτας βοτρύτης, έναν αιώνα πριν η μέθοδος εφαρμοστεί στους αμπελώνες του Ρήνου της Γερμανίας και σχεδόν δύο αιώνες πριν το Sauternes νότια του Bordeaux στη Γαλλία. Ο θρύλος λέει ότι ιστορικά, σε κάποια φερόμενη επίθεση εισβολέων οι Ούγγροι εκκένωσαν τα χωριά τους αφήνοντας τα σταφύλια πάνω στα αμπέλια και από αυτό το «λάθος» εμφανίστηκε ο βορτύτης, που φυσικά ευνοείται από τους υδάτινους όγκους στη συμβολή των ποταμών Tisza και Bodrog. Η συνάντηση των δύο ποταμών δημιουργεί συνθήκες υγρασίας και ομίχλης το πρωί, εναλασσόμενη με ηλιόλουστα απογεύματα. Κάποιες χρονιές βέβαια οι συνθήκες είναι πολύ ξηρές και ηλιόλουστες χωρίς υγρασία, κάτι που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του βοτρύτη. Γενικώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και αυτό που είναι πολύ επιθυμητό την μια στιγμή, μπορεί να είναι απολύτως ανεπιθύμητο την επόμενη.

Με την προσβολή από βοτρύτη, επιτυγχάνεται η φυσική συμπύκνωση σακχάρων, τρυγικών οξέων και αρωμάτων. Μόλις η αφυδάτωση ολοκληρωθεί, τα σταφύλια συλλέγονται ρώγα-ρώγα σταδιακά με διαδοχικά περάσματα από τον ίδιο αμπελώνα. Κάθε ρώγα ελέγχεται και αποκόβεται από το τσαμπί της, με προσοχή ώστε να μην καταστραφεί το υπόλοιπο τσαμπί. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανάλογα με την υπομονή και τη διάθεση για ρίσκο του κάθε παραγωγού.

Χρειάζεται ευγενικό χέρι και λεπτές κινήσεις το μάζεμα των σταφυλιών Aszú. Το πιο πιθανό είναι ένα τσαμπί να είναι πολύ ανομοιόμορφα προσβεβλημένο, δηλαδή να υπάρχουν μαζί σταφύλια υγιή, ελαφρώς προσβεβλημένα ή πλήρως προσβεβλημένα που είτε έχουν, είτε δεν έχουν αφυδατωθεί πλήρως. Μόνο τα πλήρως αφυδατωμένα σταφύλια, αυτά με πλήρη απουσία υγρασίας θα πρέπει να συλλεχθούν. Οι εργάτες θα περάσουν ξανά από τον ίδιο αμπελώνα σε λίγες ημέρες, ελπίζοντας ότι θα μαζέψουν περισσότερα σταφύλια.

Σε μια πολύ καλή χρονιά κατά την οποία συλλέχθηκαν αρκετά σταφύλια Aszú, μπορούν να παραχθούν τόσο τα θρυλικά Tokaji Aszú, όσο και το σπάνιο, πανάκριβο και πολύτιμο σιρόπι που ακούει στο όνομα Essencia.

Essencia

Το πιο ακριβό και σπάνιο νέκταρ του Κόσμου, παχύρευστο σαν σιρόπι, προηγείται χρονικά από όλες τις εργασίες της οινοποίησης. Μόλις συλλεχθούν από τον αμπελώνα, τα αφυδατωμένα σταφύλια Aszú οδηγούνται στο οινοποιείο και τοποθετούνται σε μικρές ανοιχτές δεξαμενές, ξεχωριστά ανά αμπελώνα προέλευσης. Χωρίς να ασκείται καμία τεχνητή πίεση, μόνο με το βάρος των ίδιων των σταφυλιών, λιγοστές σταγόνες από το πολύτιμο σιρόπι τους περνάει μέσα από την σχάρα που βρίσκεται στη βάση της κάθε δεξαμενής. Το σιρόπι συλλέγεται από μια μικρή βάνα, μεταφέρεται σε νταμιτζάνες και αυτές τοποθετούνται στο υπόγειο κελάρι για ζύμωση, όσο τα αμέτρητα σάκχαρα επιτρέπουν, χωρίς εμβολιασμό. Συνήθως το σιρόπι ζυμώνει μέχρι τους 3% ή τους 4% αλκοόλ. Κάθε νταμιτζάνα προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελώνα και στο τέλος θα δοκιμαστούν όλες πριν προκύψει το τελικό χαρμάνι της κάθε χρονιάς. Αυτό είναι το Essencia που για αιώνες θεωρούνταν ένα θαυματουργό ελιξίριο και σερβίρεται σε κουτάλι στα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου και θεωρείται μια από τις πιο σπάνιες γευστικές εμπειρίες. Από την ίδρυση του Royal Tokaji και μέχρι σήμερα, μόλις επτά φορές έχει παραχθεί Essencia: 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008 και 2009.

Aszú: 5 Puttonyos (Blue) και 6 Puttonyos (Gold και Single Vineyard)

Μόλις ο παραγωγός πάρει το σιρόπι για το Essencia, τοποθετεί τα σταφύλια Aszú στη δεξαμενή που έχει ξεκινήσει να ζυμώνει ο οίνος βάσης από υγιή σταφύλια. Παλιά τα Aszú σταφύλια μαζεύονταν σε Puttony, ένα ξύλινο δοχείο πλάτης 20 λίτρων. Όταν σε ένα βαρέλι Gönczi 136 λίτρων προστίθενταν 5 τέτοια Puttony, τότε το κρασί που προέκυπτε ονομαζόταν Tokaji Aszú 5 Puttonyos (=από 5 Puttony). Αν έριχναν ένα ακόμα Puttony το κρασί γινόταν ακόμα πιο πυκνό και γλυκό και ονομαζόταν Tokaji Aszú 6 Puttonyos. Σήμερα η φιλοσοφία είναι η ίδια, απλά μετριέται με αναλογίες λίτρων και κιλών, τις ίδιες αναλογίες με παλιά, χωρίς τη μεζούρα του Puttony.
Η προσθήκη γίνεται κάπου στο 3%-4% αλκοόλ και η διαβροχή διαρκεί περίπου 48 ώρες. Τα αρώματα των αποξηραμένων φρούτων αλλά και του βοτρύτη περνάνε στο κρασί βάσης και στη συνέχεια το κρασί οδηγείται σε παλιά δρύινα βαρέλια για αργή αποζύμωση και παλαίωση για τουλάχιστον 2 χρόνια. Μετά την παλαίωση θα ακολουθήσουν τα χαρμάνια, η εμφιάλωση, η ξακούραση λίγων εβδομάδων και η κυκλοφορία στην αγορά.

Late Harvest

Υπάρχουν όμως και τα τσαμπιά που είναι μερικώς προσβεβλημένα ή δεν έχουν αφυδατωθεί πλήρως και μαζεύτηκαν γιατί ο παραγωγός δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Τα μαζεύει είτε γιατί αλλιώς θα ρισκάρει τον καιρό, είτε γιατί δεν έχει άλλη υπομονή, είτε επειδή είναι ευχαριστημένος με τα Aszú που έχει ήδη μαζέψει. Από αυτά τα σταφύλια θα προκύψει ένα υπέροχο επιδόρπιο κρασί 108 g/l με το όνομα Late Harvest. Τέλος, παράγονται μοναδικής ποιότητας ξηρά κρασιά, που όμως αποτελούν μια αποκάλυψη για όσους δεν τα έχουν δοκιμάσει. Ξηρά Furmint σε απλές και single vineyard εκδοχές, θα κερσίσουν με την καθαρότητα και την εκρηκτική τους, λεμονάτη και ορυκτή οξύτητα κάθε φίλο των Chablis αλλά και των Γερμανικών και Αλσατικών Riesling, ειδικά στις single vineyard οινοποιήσεις.

Ξηρά Κρασιά

Τα ξηρά κρασιά, όλα από την ποικιλία Furmint, με τις κοφτερές οξύτητές τους που κινούνται κοντά στα 7 g/l, οινοποιούνται όλα με μερική ή ολική ζύμωση σε Ουγγρικά βαρέλια, ανάλογα με το κρασί. Το απλό Dry Furmint οινοποιείται σε αναλογία 50% δεξαμενή, 50% βαρέλι, ενώ τα Vineyard Selection και Szt. Tamas, οινοποιούνται εξ’ ολοκλήρου σε βαρέλια. Έτσι, αποκτούν πλούτο και όγκο, που σε συνδυασμό με την λεμονάτη εκρηκτικότητα και τις ελαφρές παλαιώσεις, δημιουργούν κρασιά πολυεπίπεδα και ευγενή.

Τα ξηρά Furnint είναι ιδανικοί συνοδοί γεύσεων όπως λαυράκι carpaccio, ταρτάρ καραβίδας, κυδώνια αχνιστά, φιλέτα ψαριών και ρολά sushi.

Τα γλυκά Aszú αναζητούν foie gras, πατέ πάπιας, αυθεντικό ροκφόρ, gorgonzola cremoso, τάρτες λεμονιού, μους λευκής σοκολάτας, μηλόπιτες, petits fours και αλμυρά τυριά, ενώ πίνονται υπέροχα μόνα τους, ως ένα ολοκληρωμένο, φίνο επιδόρπιο.

Βρισκόμαστε στο έτος 1989, μια χρονική ανάσα πριν καταρρεύσει το Ανατολικό Μπλοκ. Για περίπου σαράντα χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Σοβιετικό καθεστώς είχε αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας της Ουγγαρίας. Το μυθικό Tokaji, το αισθαντικό νέκταρ που για αιώνες απολάμβαναν προσωπικότητες όπως ο Τολστόι, ο Βολταίρος, ο Μπετόβεν και ο Χάιντν, είχε πια χαθεί. Ολόκληρη η περιοχή είχε μετατραπεί σε έναν τόπο παραγωγής βιομηχανικών κρασιών δίχως έμπνευση και χαρακτήρα, σε υπέρογκες ποσότητες, με την υπογραφή του κρατικού μονοπωλίου, του οινοποιείου Borkombinat.

Το 1989 ήταν η χρονιά της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου. Η αίσθηση ότι το πολιτικό τοπίο αλλάζει έκανε τον Βρετανό Οινογράφο Hugh Johnson να επισκεφθεί το χωριό Mád στην καρδιά του -ξεθωριασμένου από την παλιά του αίγλη- Tokaji. Ακόμα θυμόταν έντονα την πρώτη επίσκεψή του στο Tokaji το 1970, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση του World Atlas of Wine. Σε εκείνη την πρώτη επίσκεψη, εκτός από τα υδαρή, ανέμπνευστα κρασιά που κυκλοφορούσαν τότε, είχε την τύχη να δοκιμάσει, υπό το φως των κεριών, κάποιες σπάνιες φιάλες του 19ου αιώνα. Όσο πιο παλιό το κρασί, τόσο πιο συχνά έβρισκες στο σημειωματάριό του λέξεις όπως βιολέτες, τριαντάφυλλα και υάκινθους, ενώ περιέγραφε την όλη εμπειρία του να δοκιμάζεις ένα καλό, παλιό Tokaji ως μια «ουράνια καραμέλα βουτύρου». Αυτή τη μαγεία, αυτή την μοναδική συγκίνηση δεν την ξέχασε ποτέ.

Και να που τώρα, εν έτει 1989, βρίσκεται μέσα σε μια σχολική αίθουσα στο κέντρο του χωριού, έχοντας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατόχους αμπελώνων του Tokaji ψάχοντας συνεταίρους στο εγχείρημα της δημιουργίας της πρώτης ιδιωτικής, και ταυτόχρονα πρώτης ξένης επένδυσης στην ιστορία του Tokaji· μιας Εταιρείας που θα αναβίωνε το Tokaji, αποκαθιστώντας την παλιά του αίγλη. Εκείνο το πρωί στο σχολείο μαζεύτηκαν πολλοί αμπελουργοί για να ακούσουν τον Βρετανό επισκέπτη, κάποιοι ίσως από απλή περιέργεια. Με την βοήθεια δύο διερμηνέων και με σχέδια από κιμωλία πάνω στον μαυροπίνακα, ο Johnson εξήγησε στους αμπελουργούς τι σημαίνει joint venture. Τους πρότεινε να συνεισφέρουν στη νέα Εταιρεία τους αμπελώνες τους και οι ξένοι επενδυτές όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια. Κάποιοι αμπελουργοί σήκωσαν το χέρι και η νέα Εταιρεία άρχισε να παίρνει μορφή, ενώ το όνομά της αποφασίστηκε να είναι «The Royal Tokaji Wine Company» ή απλώς «Royal Tokaji».

Όμως αυτός που αρχικά ξεσήκωσε τον Hugh Johnson και τον έβαλε σε όλη αυτή την περιπέτεια δεν ήταν άλλος από τον αεικίνητο Δανό οινοποιό Peter Vinding. Εκείνος είχε το αρχικό όραμα, εκείνος ενέπνευσε τον Hugh Johnson να συμμετέχει, εκείνος τον γνώρισε με τον István Szepsy αμέσως μετά το πρώτο «meeting στο σχολείο». Ο István ήταν ο διευθυντής του κρατικού Borkombinat αλλά παρόλα αυτά ήταν απαραίτητος. Τα χρόνια που δούλεψε για το Borkombinat έκανε απλώς ότι του ζητούσαν: κρασί μαζικής παραγωγής, χαμηλής αξίας. Όταν όμως ο István επέστρεφε στο σπίτι του, φρόντιζε τον δικό του μικρό αμπελώνα ακολουθώντας τις παλιές χρονοβόρες τεχνικές που μόνο εκείνος πια θυμόταν, δημιουργώντας κρασιά που έμοιαζαν με το αυθεντικό Tokaji του παρελθόντος. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο István Szepsy ήταν ο σύγχρονος θεματοφύλακας του μυθικού Tokaji, γνωρίζοντας όλα τα μυστικά για την παραγωγή του. Τελικά συμφώνησε να βοηθήσει το Royal Tokaji στα πρώτα του βήματα και έτσι δημιουργήθηκε μια μοναδική dream team με τα πρώτα Tokaji Aszú να παράγονται από την σοδειά του 1990.

Το Tokaji ήταν η πρώτη περιοχή της Ευρώπης και συνεπώς του πλανήτη που ταξινόμησε τους αμπελώνες της, το μακρινό 1737. Αυτή η ταξινόμηση προηγήθηκε κατά 118 χρόνια της ταξινόμησης του Bordeaux του 1855 και κατέτασσε τους αμπελώνες με κριτήριο την έκθεση στον ήλιο, τα εδάφη και την ικανότητά τους να προσελκύσουν τον βοτρύτη. Για την παραγωγή ξηρών κρασιών, δεν ισχύει απαραίτητα αυτή η ταξινόμηση, ούτε υπάρχει επίσημη κατάταξη. Τα μοναδικής ομορφιάς ξηρά κρασιά από Furmint δείχνουν να ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες από τα διάσημα γλυκά αδελφάκια τους. Λέγεται ότι οι 3rd Growth αμπελώνες, λιγότερο ιδανικοί για την παραγωγή Aszú κρασιών, παράγουν ισάξια ξηρά κρασιά με τους 1st Growth αμπελώνες.

Πάντως αυτοί που σήκωσαν το χέρι εκείνη την ημέρα στο σχολείο, έτυχε να ήταν όλοι κάτοχοι σπουδαίων αμπελώνων γύρω από το Mád. Κάπως έτσι, σήμερα το Royal Tokaji κατέχει 1.080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, με τα 570 από αυτά να βρίσκονται στους First Growth αμπελώνες Szt. Tamás, Nyulászó, Betsek και στον έναν από τους δύο Great First Growth της περιοχής, με το όνομα Mézes Mály (110 από τα 190 στρέμματα). Τους επισκεφτήκαμε όλους και απολαύσαμε την ομορφιά και την μοναδική αισθητική τους.

Υπήρχαν ιστορικά ντοκουμέντα για αυτή την κατάταξη; Δυστυχώς τα χρόνια της Σοβιετικής επιρροής χάθηκαν όλα τα ντοκουμέντα που αναφέρονταν στην κατάταξη των αμπελώνων, παρότι ήταν γνωστό ότι το Tokaji είχε χαρτογραφηθεί τόσο λεπτομερώς όσο το Μπορντό ή η Βουργουνδία. Όμως υπάρχει και το πεπρωμένο. Σε μια βόλτα του σε ένα παλιό μαγαζί βιβλίων από δεύτερο χέρι στην Πέστη, ο δαιμόνιος Peter Vinding βρήκε ένα παλιό βιβλίο γραμμένο στα λατινικά που απεικόνιζε τους ταξινομημένους αμπελώνες του Tokaji. Η γνώση τόσων αιώνων δεν είχε τελικά χαθεί!

Το 2008 η Εταιρεία αγοράστηκε κατά 97% από τον επιχειρηματία Damon de Laszlo, εγγονό του γνωστού Αγγλο-Ούγγρου ζωγράφου πορτρέτων Philip de László. Εκείνος προχώρησε σε γενναίες επενδύσεις, με ένα ολοκαίνουριο, υπερσύγχρονο οινοποιείο που κατασκευάστηκε μεταξύ 2009-2010 πίσω από τα κλασικά, ιστορικά κτήρια του 18ου αιώνα που βρίσκονται πάνω στην κεντρική πλατεία. Ο Damon de Laszlo παραχώρησε τιμής ένεκεν το 3% της Εταιρείας στον Hugh Johnson και τους άλλους ιδρυτές αναγνωρίζοντας την ιστορική συμβολή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η προτομή του Johnson, προσωπικού φίλου του de Laszlo, δεσπόζει ακόμα και σήμερα υπερήφανα στον κήπο του Οινοποιείου.

Μόλις το 20% της παραγωγής του Royal Tokaji πωλείται στην Ουγγαρία, ενώ το 60% κατευθύνεται ισομερώς προς τις δύο πιο νευραλγικές αγορές των fine wines παγκοσμίως: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η τρίτη χώρα σε εξαγωγές είναι η Κίνα ενώ οι υπόλοιπες πωλήσεις μοιράζονται χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Μάλτα, η Κολομβία και πλέον η Ελλάδα.

Το Royal Tokaji είναι πολύ γνωστό σε διεθνές επίπεδο και πωλείται στα πιο ονομαστά οινικά σημεία του κόσμου. Θα το βρει κανείς στην Αγγλία σε σημεία λιανικής όπως Harrods, Fortnum & Mason, Berry Bros & Rudd και Waitrose, σε εστιατόρια όπως The Fat Duck (3***), The Ivy και Sexy Fish αλλά και σε private clubs όπως το Annabel’s και το 67 Pall Mall. Το Royal Tokaji είναι επίσης τοποθετημένο σε 9 από τα 13 εστιατόρια των ΗΠΑ με 3 αστέρια Michelin: Νέα Υόρκη: Per Se, Le Bernardin, Eleven Madison Park, Σικάγο: Alinea, Καλιφόρνια: French Laundry, Single Thread, Benu, Atelier Crenn, Manresa αλλά και στο Geranium (3***), το Kong Hans (2**) και το Mielcke and Hurtigkarl της Δανίας και αλλού.

Στο Wine-Searcher, στην κατηγορία “Most Popular” σε ολόκληρη την Ουγγαρία, το Royal Tokaji καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το Royal Tokaji Aszu 5 Puttonyos (Blue Label), ενώ στην τρίτη θέση στέκεται το Royal Tokaji Essencia, το οποίο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατηγορία “Best” όλης της χώρας. Αλλά και στην κατηγορία “Best Value”, η Royal Tokaji διατηρεί 2 single vineyard Aszu γλυκά κρασιά στις 4 πρώτες θέσεις. Αυτή την κατάταξη την καθορίζει ο αλγόριθμος του Wine Searcher συνδυάζοντας κριτικές, βαθμολογίες και τιμές.

Το Royal Tokaji έχει χαρακτηριστεί 4 φορές ένα από τα “Most Admired Drinks Brands in the World” από το Drinks International, έχει μπει 6 φορές στο “World’s Top 100 Wineries” του Wine & Spirits Magazine, ενώ τα κρασιά του συγκαταλέγονται συχνά σε λίστες όπως το Top-100 του James Suckling. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι κλασικές βαθμολογίες των κρασιών, μέσα από τα πιο έγκριτα μέσα του κλάδου (Wine Enthusiast, Wine Spectator, Robert Parker The Wine Advocate κλπ).

ROYAL TOKAJI Essencia

2009 | 98/100 Wine & Spirits Magazine
2008 | 97/100 Robert Parker The Wine Advocate
2008 | 97/100 CellarTracker
2007 | 100/100 Robert Parker The Wine Advocate
2003 | 98/100 Robert Parker The Wine Advocate
2003 | 94/100 Wine Enthusiast
2003 | 95/100 Wine & Spirits Magazine
2000 | 97/100 CellarTracker
2000 | 95/100 Wine Enthusiast
1999 | 100/100 Wine & Spirits Magazine
1999 | 93/100 Wine Spectator
1999 | 96/100 CellarTracker
1993 | 97/100 Wine Spectator

ROYAL TOKAJI Tokaji Aszu 5 Puttonyos (Blue Label)

2017 | 93/100 Wine Enthusiast
2016 | 96/100 Wine Enthusiast
2013 | 96/100 Wine Enthusiast

ROYAL TOKAJI Tokaji Aszu 6 Puttonyos (Gold Label)

2017 | 96/100 Wine Enthusiast
2013 | 97/100 Wine Enthusiast
2017 | 95/100 Decanter World Wine Awards
2016 | 94/100 Wine & Spirits Magazine
2016 | 94/100 Decanter World Wine Awards
2013 | 94/100 Wine Spectator
2013 | 93/100 CellarTracker
2008 | 91/100 CellarTracker
2007 | 90/100 Wine & Spirits Magazine
2007 | 94/100 CellarTracker
2000 | 94/100 CellarTracker
1999 | 95/100 CellarTracker

ROYAL TOKAJI ‘Nyulaszo’ Aszu 6 Puttonyos, Tokaj

2017 | 97/100 Wine Enthusiast
2016 | 97/100 Wine Enthusiast

ROYAL TOKAJI Late Harvest, Tokaj

2018 | 92/100 Wine Enthusiast
2017 | 93/100 Wine Enthusiast
2016 | 94/100 Wine Enthusiast

Tokaji – Τοκάη
Furmint – Φουρ-μίντ
Hárslevelű – Χαρς-λεβελού
Aszú – Ασού
Puttonyos – Πουτό-νηος
Essencia – Εσένσια
Betsek – Μπετ-σεκ
Szt. Tamás – Σεντ Ταμάς
Mézes Mály – Μέζες Μάλι
Nyulászó – Νιου-λάσο

This website uses cookies to improve your web experience.