Skip links

Mount Pleasant

Hunter Valley, NSW Australia

Mount Pleasant

Hunter Valley, NSW Australia

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
1921

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ
Pokolbin, Hunter Valley, New South Wales, Australia

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ / ΣΤΥΛ
> Λευκά Semillon μεγάλων δυνατοτήτων παλαίωσης
> Ερυθρά Shiraz από πολύ παλιούς, προφυλλοξηρικούς αμπελώνες 70-140 ετών

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Επιλογή πρώτης ύλης αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες κυρίως μεγάλης ηλικίας, εξειδίκευση σε δύο ποικιλίες -τη λευκή Semillon και την ερυθρή Shiraz- και «ήσυχη», ουδέτερη οινοποίηση χωρίς οινολογικά τερτίπια και τεχνικές ώστε να μεταφερθεί στις φιάλες η ατμόσφαιρα και ο χαρακτήρας των κορυφαίων αμπελώνων.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

HUNTER VALLEY
> Lovedale Vineyard (έτος φύτευσης 1946) – Semillon
> Rosehill (έτος φύτευσης 1946) – Shiraz
> Old Paddock (έτος φύτευσης 1921) – Shiraz
> Old Hill (έτος φύτευσης 1880) – Shiraz

ΠΡΟΦΟΡΑ
Mount Pleasant – Μάουντ Πλέζαντ
Hunter Valley – Χάντερ Βάλη
Lovedale Vineyard – Λάβντεηλ Βήνγιαρντ
Old Paddock Vineyard – Ολντ Πάντοκ Βήνγιαρντ
Semillon – Σεμιγιόν
Shiraz – Σιράζ

Η Mount Pleasant Wines είναι ένα θρυλικό οινοποιείο της Αυστραλίας, με ιστορία άνω των 100 ετών. Ιδρύθηκε το 1921 στο Pokolbin της Hunter Valley στο NSW από τον Maurice O’Shea, ο οποίος θεωρείται ότι παρήγαγε μερικά από τα καλύτερα κρασιά που έγιναν ποτέ στην Αυστραλία. Ο Maurice σπούδασε οινολογία στην Γαλλία και επιστρέφοντας στην Αυστραλία αγόρασε τον αμπελώνα Old Hill, που ήταν φυτεμένος με Shiraz και Pinot Noir ήδη από το 1880. Το 1921 αγόρασε δύο γειτονικά κτήματα, το Old Paddock και το Estate Vineyard, τα οποία φύτεψε με Shiraz. Το 1946 φυτεύονται δύο ακόμα αμπελώνες· ο Lovedale, φυτεμένος με Semillon, και ο Rosehill φυτεμένος με Shiraz. Αυτοί οι τέσσερις αμπελώνες ηλικίας 70-140 ετών είναι ακόμα παραγωγικοί και προσφέρουν τα καλύτερα κρασιά της Mount Pleasant. Εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός ότι τα φυτά Shiraz προέρχονται από τους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες του Ροδανού, κλήματα των οποίων είχε φέρει στην Hunter Valley ο James Busby από τους αμπελώνες Chapoutier στο Ροδανό το 1832, πριν η φυλλοξήρα προσβάλλει τον Ευρωπαϊκό αμπελώνα. Έτσι προκύπτουν Shiraz με πυκνότητα, μεταξένια υφή και αρώματα από γη, πίσσα και μελάνι.

Η Hunter Valley όμως είναι ακόμα περισσότερο γνωστή για τα ξηρά λευκά Semillon που παράγει. Βρίσκεται δύο ώρες οδήγησης βορειότερα του Sydney, σε μια περιοχή που επικρατούν θεωρητικά αλλοπρόσαλλες συνθήκες για την παραγωγή κορυφαίων κρασιών: ζέστη, υπερβολική υγρασία, απογευματινά σύννεφα και βροχοπτώσεις. Είναι η βορειότερη και άρα θερμότερη περιοχή, βρισκόμενη στο Νότιο Ημισφαίριο, μεταξύ των κλασικών οινικών περιοχών της Αυστραλίας.

Και όμως, αυτές οι ακραίες συνθήκες υποτροπικού κλίματος οδηγούν στην παραγωγή μαγευτικών ξηρών Semillon εξαιρετικής αντοχής στο χρόνο, τα καλύτερα εκ των οποίων εξελίσσονται υπέροχα ακόμα και 10-20 χρόνια από τον τρύγο προσφέροντας ένα μελένιο, βουτυρένιο, ξηροκαρπάτο χαρακτήρα.

Τα κρασιά οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και όμως η δομή τους υποψιάζει για ζύμωση ή ωρίμανση σε βαρέλια, ενώ ένα ακόμα παράδοξο είναι ο χαμηλός αλκοολικός τίτλος, συνήθως γύρω στο 10-11%. Το 2018, ο Adrian Sparks αναλαμβάνει το ρόλο του Chief Winemaker, μόλις το πέμπτο άτομο με αυτό το ρόλο, σε μια ιστορία άνω του ενός αιώνα. Ο Adrian είναι σήμερα η καρδιά και το μυαλό της Mount Pleasant, κερδίζοντας το 2019 το βραβείο Hunter Valley Winemaker of the Year στα αντίστοιχα Wine Industry Awards.

Γνωριμία με τον παραγωγό (video)

Ο Adrian Sparks μιλάει για την ιστορία και την φιλοσοφία της Mount Pleasant

Κρασιά

This website uses cookies to improve your web experience.