Skip links

RAMEY WINE CELLARS
World Chardonnay Day στη Metropolitan Foods

Την Πέμπτη 15 Μαΐου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Chardonnay η Epic Imports διοργάνωσε στην Αθήνα παρουσίαση και γευσιγνωσία των Chardonnay του οινοποιείου Ramey Wine Cellars από το Healdsburg της Sonoma, στην California των ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. Η παρουσίαση, η γευσιγνωσία και το food and wine pairing που ακολούθησε φιλοξενήθηκαν στο showroom της Metropolitan Foods.

Την παρουσίαση καθοδήγησε ο Γρηγόρης Κόντος DipWSET της Epic Imports. Συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα δεδομένα καλλιέργειας στη Sonoma County και τη Napa Valley, ο ρόλος του Ειρηνικού Ωκεανού, της ομίχλης του San Pablo Bay, το Petaluma Gap ως πύλη εισόδου του ψύχους, των βουνών που δημιουργούν θήλακες ζέστης και ψύχους και γενικότερα όλων των στοιχείων που δημιουργούν για τη Sonoma συνθήκες ιδανικές για την καλλιέργεια των ποικιλιών της Βουργουνδίας.

Φυσικά έγινε εκτενής αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του David Ramey ο οποίος έκανε το Καλιφορνέζικο αλλά και το παγκόσμιο κρασί πιο πλούσιο και ενδιαφέρον, ήδη από την δεκαετία του 1970. Ένας πραγματικός Iconic producer όπως παρουσιάζεται μέσα από τα εξώφυλλα οινικών εκδόσεων όπως το Decanter, το Wine Spectator και το Wine Enthusiast, ο Ramey συνέδεσε το όνομά του με το Chardonnay και επηρέασε ποικιλοτρόπως εντός και εκτός Αμερικής όσο λίγοι, ακαδημαϊκά, πρακτικά και φιλοσοφικά.

Δοκιμάστηκαν τα εξής κρασιά:

  • RAMEY WINE CELLARS Fort Ross Seaview, Sonoma Coast Chardonnay 2021
  • RAMEY WINE CELLARS Russian River Valley Chardonnay 2021
  • RAMEY WINE CELLARS Russian River Valley Chardonnay 2020
  • RAMEY WINE CELLARS Rochioli Vineyard Chardonnay, Russian River Valley 2019
  • RAMEY WINE CELLARS Richie Vineyard Chardonnay, Russian River Valley 2019
  • RAMEY WINE CELLARS Woolsley Road Vineyard Chardonnay, Russian River Valley 2019
  • RAMEY WINE CELLARS Hyde Vineyard Chardonnay, Carneros Napa Valley 2019

Στη συνέχεια ακολούθησε food and wine pairing με ένα υπέροχο menu το οποίο στήθηκε ειδικά για την περίσταση με τις κορυφαίες πρώτες ύλες της Metropolitan Foods και συνοδεύτηκε αποκλειστικά με τα Chardonnay της Ramey Wine Cellars:

– Τόνος sashimi / gel mango / ραπανάκι / πίκλα celery / κεράσι / ζωμός ντομάτα
– Στήθος φραγκόκοτας / baby gem / ροδάκινο / brie / καμμένο καλαμπόκι / ξύδι βατόμουρου
– Χτένι sauté / πούρες αρακά / λάδι βασιλικού / serrano ham
– Μεδούλι ψητό στα κάρβουνα / σπιτικές πίκλες / φύτρες μουστάρδα / chilly / προζυμένιο ψωμί
– Οσομπούκο / fregola / ντοματίνι κονφί / σαλτσα ψητού

Λίγα λόγια για τον παραγωγό:

Ο David και η Carla Ramey ίδρυσαν τη Ramey Wine Cellars το 1996 δημιουργώντας ένα νέο στυλ οινοποίησης του Chardonnay στην Καλιφόρνια που συνδύαζε τις τεχνικές της Βουργουνδίας (πίεση ολόκληρων τσαμπιών, αυθόρμητες ζυμώσεις, ζύμωση σε βαρέλια, αργές ωριμάνσεις, απουσία φιλτραρίσματος), με την αξιοποίηση κάποιων από τους καλύτερους αμπελώνες στη Sonoma και τη Napa: Hyde Vineyard, Rochioli Vineyard, Martinelli Charles Ranch και άλλους. Με αυτό τον τρόπο έφτιαξαν κρασιά κλασικά, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Ο David Ramey ξεκίνησε την καριέρα του στη Simi υπό την καθοδήγηση της Zelma Long, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στο κρασί της California, προερχόμενη από το περιβάλλον του Robert Mondavi. Αργότερα, στον οργανισμό Moueix στο Μπορντό, εμπειρία που περιελάμβανε μια θητεία στο Château Pétrus, ο David μαθήτευσε δίπλα στον θρυλικό οινοποιό Jean-Claude Berrouet. Ο Jean-Claude με τη σειρά του είχε μάθει από τον Émile Peynaud, ο οποίος έφερε επανάσταση στην σύγχρονη οινοποίηση παγκοσμίως. Ο David έχει περάσει όλη αυτή την πολύτιμη γνώση στην ομάδα οινοποίησης και στα παιδιά του Claire και Alan Ramey, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες και διαχειριστές της Ramey Wine Cellars από το 2021.

This website uses cookies to improve your web experience.