Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου η Epic Imports διοργάνωσε στην Αθήνα παρουσίαση και γευσιγνωσία των κρασιών του οινοποιείου Shaw+Smith από τα Adelaide Hills της Νοτίου Αυστραλίας, το οποίο αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην ελληνική αγορά.
Την παρουσίαση καθοδήγησε ο David LeMire MW (Master of Wine), διευθυντής και Joint-CEO του οινοποιείου, ο οποίος μοιράστηκε με το ελληνικό κοινό την φιλοσοφία του οινοποιείου, τις αμπελουργικές και οινολογικές πρακτικές της Shaw+Smith και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής των λόφων της Αδελαΐδας.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Capital Hotel – MGallery στο Σύνταγμα και την παρακολούθησαν sommeliers, σύμβουλοι οίνου, ιδιοκτήτες κάβας, δίκτυα διανομής οίνου, οινογράφοι, δημοσιογράφοι γεύσης, στελέχη οινικής επικοινωνίας, αλλά και συλλέκτες οίνου και οινόφιλοι οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την ευκρίνεια, την ισορροπία, την καθαρότητα φρούτου, τον μοντέρνο χαρακτήρα, την διάρκεια των κρασιών αλλά και από την διαφαινόμενη ικανότητα παλαίωσής τους.
Τα Adelaide Hills είναι μια πολύ ονομαστή περιοχή στην Αυστραλία που μέχρι σήμερα είχε τύχει ελάχιστης προβολής και παρουσίας στην ελληνική αγορά, γεγονός που -μαζί με την αντιπροσώπευση του λίαν καταξιωμένου διεθνώς οίκου Shaw+Smith- έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία στην συγκεκριμένη εκδήλωση.
Δοκιμάστηκαν 8 κρασιά (με την ακόλουθη σειρά):
ΛΕΥΚΑ
SHAW+SMITH Sauvignon Blanc 2022
SHAW+SMITH Riesling 2022
SHAW+SMITH M3 Chardonnay 2022
SHAW+SMITH Lenswood Chardonnay 2021
ΕΡΥΘΡΑ
SHAW+SMITH Pinot Noir 2021
SHAW+SMITH Lenswood Pinot Noir 2021
SHAW+SMITH Shiraz 2021
SHAW+SMITH Balhannah Shiraz 2020
Λίγα λόγια για τον παραγωγό:
O Martin Shaw τη δεκαετία του 1980 υπήρξε ένας πρωτοπόρος Αυστραλός flying winemaker, με σημαντική εμπειρία οινοποίησης σε διάφορες χώρες. Μαζί με τον πρώτο του ξάδελφο Michael Hill Smith MW, τον πρώτο Αυστραλό Master of Wine με τον οποίο είχαν πάντα πολύ κοντινές σχέσεις, δημιούργησαν το 1989 ένα πρότυπο οινοποιείο στην περιοχή Adelaide Hills της Νοτίου Αυστραλίας με το όνομα Shaw+Smith. Τα τελευταία 30 χρόνια η Shaw+Smith έχει αποκτήσει ένα πιστό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γιατί Adelaide Hills; “Because it is wetter, colder and higher”, όπως λέει ο Michael. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν κρασιά ευλύγιστα, με φινέτσα, λεπτότητα, ένταση και χαρακτήρα, αποτυπώνοντας σε αυτά την δροσιά της περιοχής Adelaide Hills. Η φυσική τους οξύτητα και το συγκρατημένο αλκοόλ τα κάνει ανεπανάληπτα food-friendly, ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εκφράζονται ιδανικά στους κρύους αμπελώνες της περιοχής.
Οι διάφορες εκφράσεις των ποικιλιών Chardonnay, Pinot Noir και Shiraz αποτελούν το βασικό focus του οινοποιείου, ενώ το πρώτο τους κρασί, ένα Sauvignon Blanc σημείο αναφοράς για την περιοχή και ένα ξεχωριστό Riesling, συμπληρώνουν την εικόνα. Για τη δημιουργία των κρασιών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σταφύλια από τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες: Balhannah Vineyard, Lenswood Vineyard και Piccadilly Vineyard, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 350 έως 500 μέτρων.
Ο Michael και ο Martin έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μια σπουδαία ομάδα που συνεχίζει την εξέλιξη της Shaw+Smith, συμπεριλαμβανομένων των David LeMire MW (εμπορική διοίκηση) και Adam Wadewitz (head winemaker), αμφότεροι Joint-CEO της Εταιρείας, αλλά και των Grant Lovelock (Business Manager) και Murray Leake (αμπελουργός).