Skip links

ROYAL TOKAJI
Παρουσίαση στην Έκθεση “Αφρός & Νέκταρ” στο Ωδείο Αθηνών

Η Epic Imports, αποκλειστική αντιπρόσωπος του οινοποιείου Royal Tokaji στην ελληνική αγορά, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 έλαβε μέρος στην Έκθεση Αφρός & Νέκταρ στο Ωδείο Αθηνών.

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με άλλα λόγια, τις κατηγορίες των προδόρπιων και των επιδόρπιων κρασιών, αντίστοιχα, δηλαδή αυτών που συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν και μετά από ένα καλό φαγητό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην αίθουσα «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών.

Η Epic Imports παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τα μοναδικά κρασιά του Royal Tokaji: κρασιά δροσερά, φίνα, με δροσιστική οξύτητα και αιθέριο χαρακτήρα από την διάσημη περιοχή της Ουγγαρίας. Kλασικά κρασιά, που βρίσκουν και στην Ελλάδα τον δρόμο τους, προσφέροντας γεύσεις που δεν αντιγράφονται.

Στην Έκθεση ήταν διαθέσιμα για δοκιμή τα ακόλουθα κρασιά:

ΛΕΥΚΑ

ROYAL TOKAJI Dry Furmint 2019

ΓΛΥΚΑ

ROYAL TOKAJI Late Harvest 2018
ROYAL TOKAJI Tokaj Aszu 5 Puttonyos (Blue Label) 2017
ROYAL TOKAJI Tokaj Aszu 6 Puttonyos (Gold Label) 2017
ROYAL TOKAJI Essencia 2009

Η Epic Imports πήρε μέρος και στις παράλληλες εκδηλώσεις της Έκθεσης, μέσα από μια παρουσίαση αφιερωμένη στο Tokaji. Στην παρουσίαση αναλύθηκαν όλες οι μεταβλητές που θέτουν το Tokaji ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα κρασιά στον κόσμο. Αναφέρθηκε το φαινόμενο της ευγενούς σήψης αλλά και των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή της, τα ιδιαίτερα οινοπέδια και τα επιλεγμένα cru του Tokaji πάνω σε σπάνια ηφαιστειακά εδάφη αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία της Royal Tokaji. Μέρος της παρουσίασης αποτελούσε η δοκιμή 3 κρασιών: ROYAL TOKAJI Dry Furmint 2019, ROYAL TOKAJI Late Harvest 2018 και ROYAL TOKAJI Tokaj Aszu 5 Puttonyos (Blue Label) 2017.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του κρασιού που ήρθαν και δοκίμασαν τα κρασιά της Royal Tokaji, αλλά και τους επαγγελματίες για το έντονο ενδιαφέρον τους.

Λίγα λόγια για τον παραγωγό:

Η Royal Tokaji Wine Company ιδρύθηκε το 1990 στην καρδιά του Tokaji της Ουγγαρίας από τον διεθνούς φήμης Άγγλο οινογράφο Hugh Johnson, μαζί με τον επίσης οινογράφο Ben Howkins, τον Δανό οινοποιό Peter Vinding-Diers και με την σύμπραξη 60 αμπελοκαλλιεργητών στην περιοχή του Mád. Στόχος όλων των εμπλεκομένων ήταν η αναβίωση του θρυλικού Tokaji, του ανεπανάληπτου γλυκού κρασιού που παράγεται από σταφύλια που προσβάλλονται από ευγενή σήψη στα ηφαιστειακά εδάφη του Tokaji. Μια επαναστατική αναβίωση που συμπαρέσυρε ολόκληρη την περιοχή, βάζοντας ξανά το Tokaji στις λίστες των κορυφαίων εστιατορίων του Κόσμου. Οι συνιδρυτές του Royal Tokaji έτυχε να ήταν όλοι κάτοχοι σπουδαίων αμπελώνων γύρω από το Mád και κάπως έτσι σήμερα το Royal Tokaji κατέχει 1.080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, με τα 570 από αυτά να βρίσκονται στους First Growth αμπελώνες Szt. Tamás, Nyulászó, Betsek και στον έναν από τους δύο Great First Growth της περιοχής, με το όνομα Mézes Mály (110 από τα 190 στρέμματα).

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φτιάχνουν μυθικά κρασιά στο Tokaji εκμεταλλευόμενοι το σπάνιο φαινόμενο της ευγενούς σήψης που προκαλεί ο μήκυτας βοτρύτης, έναν αιώνα πριν η μέθοδος εφαρμοστεί στους αμπελώνες του Ρήνου της Γερμανίας και σχεδόν δύο αιώνες πριν το Sauternes στη Γαλλία. Ο βορτύτης ευνοείται από τους υδάτινους όγκους των ποταμών Tisza και Bodrog, η συνάντηση των οποίων δημιουργεί συνθήκες υγρασίας και ομίχλης το πρωί, εναλλασσόμενη με ηλιόλουστα απογεύματα. Με την, όχι πάντα δεδομένη, προσβολή από βοτρύτη το ώριμο σταφύλι σταματά να αναπτύσσεται και ακολουθεί φυσική αφυδάτωση πάνω στο φυτό με αποτέλεσμα την φυσική συμπύκνωση σακχάρων, τρυγικών οξέων και αρωμάτων των σταφυλιών. Τα πλήρως αφυδατωμένα Aszu σταφύλια συλλέγονται ρώγα-ρώγα με διαδοχικά περάσματα από τον αμπελώνα, διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται ανάλογα με την υπομονή και τη διάθεση για ρίσκο κάθε παραγωγού. Σε μια χρονιά κατά την οποία συλλέχθηκαν αρκετά σταφύλια Aszú, μπορούν να παραχθούν τόσο τα θρυλικά Tokaji Aszú, όσο και το σπάνιο, πανάκριβο και πολύτιμο σιρόπι που ακούει στο όνομα Essencia, ενώ τα ξηρά Furmint είναι πάντα κομψά και αξιομνημόνευτα.

This website uses cookies to improve your web experience.