Skip links

Schiopetto

Friuli-Venezia Giulia, Italy

Logo SCHIOPETTO
Friuli-Venezia Giulia, Italy

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
1965

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ
Capriva del Friuli, Italy

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ / ΣΤΥΛ
Έμφαση σε κρασιά ισορροπίας από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες:
> Λευκά: Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Ribolla Gialla
> Ερυθρά: Refosco dal Peduncolo Rosso, Merot, Cabernet Sauvignon

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Λευκά, food-friendly κρασιά με φρεσκάδα, με απλές οινοποιήσεις με sur lie σε ανοξείδωτες δεξαμενές που αναδεικνύουν το terroir του Collio κσι τον χαρακτήρα της εκάστοτε ποικιλίας: Friulano, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Ribolla Gialla. Το όραμα για ίσες αποστάσεις μεταξύ της Γαλλικής φινέτσας και της Γερμανικής τεχνολογίας που οραματίστηκε ο Mario Schiopetto τη δεκαετία του 1960, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

COLLIO

To οινοποιείο Schiopetto βρίσκεται στην καρδιά του Collio DOC, στη μέση της απόστασης μεταξύ των Άλπεων και της Αδριατικής, στα Ιταλικά όρια των συνόρων με τη Σλοβενία. Τα σταφύλια επωφελούνται από τις πλήρεις ωριμάνσεις, ενώ η δροσιά των αμπελώνων τα βοηθά να παραμένουν τραγανά και ευλύγιστα.

ΠΡΟΦΟΡΑ
Schiopetto – Σιοπέτο
Collio – Κόλλιο
Friulano – Φριουλάνο
Pinot Bianco – Πινό Μπιάνκο
Pinot Grigio – Πινό Γκρίτζιο
Ribolla Gialla – Ρίμπολα Τζάλα

Ο Mario Schiopetto υπήρξε μια προσωπικότητα που έγραψε πολλές χρυσές σελίδες στην οινική ιστορία του Friuli για τα βοτανικά, ισορροπημένα και τραγανά λευκά κρασιά του. Βρισκόμενος στην περιοχή Collio DOC, έναν υπέροχο τόπο στην Βορειοανατολική Ιταλία ακριβώς στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας, ο Mario Schiopetto από την δεκαετία του 1960 ήδη πίστεψε στη δυναμική του Collio, μια περιοχή ανάμεσα στις Άλπεις και στην Αδριατική θάλασσα. Το ηπειρωτικό κλίμα προσφέρει ζεστές μέρες το καλοκαίρι χαρίζοντας την τέλεια ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ οι δροσερές νύχτες διατηρούν την οξύτητα, καθυστερούν την ωρίμανση και αναπτύσσουν το αρωματικό προφίλ των κρασιών.

Colli σημαίνει ‘πλαγιές λόφων’ από τους λόφους που διαδέχονται ο ένας τον άλλο χωρίς διακοπή, ανάμεσα σε μικρά χωριά και αμπελώνες. Ένας τόπος που παράγει μοναδικά λευκά κρασιά τα οποία χαρακτηρίζονται από αρώματα βοτάνων, λουλουδιών και φρούτων. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι οι Friulano, Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Sauvignon Blanc και Pinot Bianco, με τα ερυθρά Bordeaux blends και τα χαρμάνια με Refosco dal Peduncolo Rosso, να αποτελούν πλέον ένα διαχρονικό ερυθρό best-buy.

Έχει περάσει πολύς καιρός από το 1970, όταν οι αμπελώνες γύρω από το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου στην Capriva παραχωρήθηκαν με ενοίκιο στον Mario Schiopetto από την εκκλησία, από την αναμόρφωσή τους και την αγορά τους από την οικογένεια το 1989. Αυτό που τελικά έμεινε είναι η καθιέρωση μιας ολόκληρης περιοχής μέσα από το όραμα του Mario για φρεσκάδα, φινέτσα, καθαρότητα και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον του Collio.

Κρασιά

This website uses cookies to improve your web experience.