Skip links

RAMEY WINE CELLARS & ROYAL TOKAJI
Παρουσίαση στο Oinoscent

Η Epic Imports, αποκλειστική αντιπρόσωπος των οινοποιείων Ramey Wine Cellars και Royal Tokaji στην ελληνική αγορά, παρουσίασε το οινικό της portfolio στους επαγγελματίες της Αθήνας τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στο αγαπημένο wine bar Oinoscent.

Ο εισηγητής, Γρηγόρης Κόντος DipWSET, με τη βοήθεια ανάγλυφου 3D χάρτη θύμισε τους λόγους για τους οποίους οι περιοχές Russian River Valley και Sonoma Coast αποτελούν περιοχές ύψιστης έκφρασης του Chardonnay και του Pinot Noir, ενώ διηγήθηκε την προσωπική ιστορία και τον θρίαμβο του David Ramey, ο οποίος σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του Wine Spectator MaryAnn Worobiec ανήκει στο «το Όρος Rushmore του Chardonnay».

Δοκιμάστηκε το Fort Ross-Seaview Chardonnay 2019, που μάλλον αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα μιας AVA που κόβει την ανάσα, σε υψόμετρο 340 μέτρων, μόλις 3 μίλια από τον Ειρηνικό, στο Coastal Range της Καλιφόρνια, ενώ το Cabernet Sauvignon 2017 με πάνω από 80% πεδινά αμπελοτόπια της Napa (St. Helena, Oak Knoll, Oakville) αλλά και ένα 10% από τα 400 μέτρα του Mt. Veeder στα Mayacamas, έδειξαν το μεγαλείο της Napa. Η δοκιμή περιλάμβανε επίσης τρία ξηρά Furmint εσοδείας 2018 έως 2020 από το οινοποιείο Royal Tokaji που χάριζαν ευγένεια, πλούτο και ανυπέρβλητο value, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα μαγευτικά, επιδόρπια Tokaji Aszu.

Η Epic Imports ευχαριστεί θερμά τους παρευρισκομένους και ειδικά τον Άρη Σκλαβενίτη, καλύτερο Έλληνα Sommelier για το 2023 και συνιδιοκτήτη του Oinoscent, για τον επαγγελματισμό του και την απόλυτα άψογη οργάνωση της δοκιμής.

Δοκιμάστηκαν 8 κρασιά (με την ακόλουθη σειρά):

ΛΕΥΚΑ

ROYAL TOKAJI Dry Furmint 2020
ROYAL TOKAJI Dry Furmint Vineyard Selection 2018
ROYAL TOKAJI ‘St. Tamas’ Furmint Dry 2018
RAMEY WINE CELLARS Fort Ross Seaview, Sonoma Coast Chardonnay 2019
RAMEY WINE CELLARS Russian River Valley Chardonnay 2020

ΕΡΥΘΡΑ

RAMEY WINE CELLARS Russian River Valley Pinot Noir 2018
RAMEY WINE CELLARS Sonoma Coast Syrah 2019
RAMEY WINE CELLARS Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

ΓΛΥΚΑ

ROYAL TOKAJI Late Harvest 2018
ROYAL TOKAJI Tokaj Aszu 5 Puttonyos (Blue Label) 2017
ROYAL TOKAJI Tokaj Aszu 6 Puttonyos (Gold Label) 2017

Λίγα λόγια για τους οίκους:

RAMEY WINE CELLARS

Healdsburg, Sonoma County | California USA

Ο David Ramey έγινε αρχικά γνωστός από τη δουλειά του ως οινοποιός θρυλικών οινοποιείων της Καλιφόρνια όπως το Matanzas Creek και το Dominus. Το 1996 ο Christian Moueix επέτρεψε στον David Ramey να φτιάξει στις εγκαταστάσεις του Dominus το δικό του λευκό κρασί ως ένα side project. Ο Larry Hyde του παρείχε σταφύλι από το Hyde Vineyard στο Carneros της Napa Valley και η Ramey Wine Cellars μόλις είχε γεννηθεί.

Μυθικά Chardonnay. Αυτός ήταν ο ευσεβής πόθος του David Ramey. Ο πήχης ήταν στο Montrachet το οποίο ο David Ramey δεν ήθελε να αντιγράψει, αλλά αντίθετα να δημιουργήσει το Καλιφορνέζικο Montrachet. Ήθελε να πετύχει πλούτο μαζί με ισορροπία, εκρηκτικότητα μαζί με φινέτσα. Έτσι τα διδάγματα και οι καινοτομίες της Καλιφόρνια μπολιάστηκαν με τη σοφία των μεθόδων του Παλαιού Κόσμου. Αυστηρή επιλογή πρώτης ύλης από συγκεκριμένους, εξαιρετικούς αμπελώνες με ιδανικό ταίριασμα εδάφους, terroir και ποικιλίας. Μαζί με τα μοναδικά Chardonnay που έρχονται κυρίως από την κρύα Sonoma, η Ramey Wine Cellars οινοποιεί μοναδικά Cabernet Sauvignon από κλασικές περιοχές της Napa Valley, αλλά και αισθαντικά Syrah και Pinot Noir από τη Sonoma.

ROYAL TOKAJI

Mád, Tokaji | Hungary

Η Royal Tokaji Wine Company ιδρύθηκε το 1990 στην καρδιά του Tokaji της Ουγγαρίας από τον διεθνούς φήμης Άγγλο οινογράφο Hugh Johnson, μαζί με τον επίσης οινογράφο Ben Howkins, τον Δανό οινοποιό Peter Vinding-Diers και με την σύμπραξη 60 αμπελοκαλλιεργητών στην περιοχή του Mád. Στόχος όλων των εμπλεκομένων ήταν η αναβίωση του θρυλικού Tokaji, του ανεπανάληπτου γλυκού κρασιού που παράγεται από σταφύλια που προσβάλλονται από ευγενή σήψη στα ηφαιστειακά εδάφη του Tokaji. Μια επαναστατική αναβίωση που συμπαρέσυρε ολόκληρη την περιοχή, βάζοντας ξανά το Tokaji στις λίστες των κορυφαίων εστιατορίων του Κόσμου.

Το Royal Tokaji είναι το οινοποιείο της Ουγγαρίας με τη μεγαλύτερη διεθνή φήμη, βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή των κατηγοριών Most Popular, Best και Best Value του Wine-Searcher, έχει χαρακτηριστεί 4 φορές ένα από τα “Most Admired Drinks Brands in the World” από το Drinks International, έχει μπει 6 φορές στο “World’s Top 100 Wineries” του Wine & Spirits Magazine, ενώ τα κρασιά του συγκαταλέγονται συχνά σε λίστες όπως το Top-100 του James Suckling. Το Furmint είναι μια ποικιλία παγκόσμιας κλάσης που δεν περιορίζει το ρόλο του στα γλυκά κρασιά, κάτι που εύκολα ανακαλύπτει όποιος δοκιμάζει τα μαγευτικά, λεμονάτα, γεμάτα ορυκτότητα ξηρά κρασιά του οινοποιείου.

This website uses cookies to improve your web experience.